( http://www.vozdvizhenie.paskha.ru/Bogosluzhenie/MalaJa_VechernJa/ )
Главная
Богослужение
Малая Вечерня

На Малой Вечерне

На Господи воззвах: поставим стихи 4. И поем стихиры, глас 1: Подобен: Небесных чинов:

Крест возносится, и демони прогоняются, разбойник едема убо врата отверзает, смерть умерщвляется, и ныне пуста явися, Христос величается. Тем веселитеся вси земнороднии, клятва разрушися. [Дважды]

Крест возносится – и демоны прогоняются, / разбойник же врата Эдема открывает; / смерть умерщвлена и ныне ничтожной явилась, / Христос же возвеличен. / Потому веселитесь, все на земле рожденные: / проклятие отменено!

Приидите Боголюбивии вси, Крест честный возносимый видяще, возвеличим купно, и славу дадим, Единому Избавителю и Богу взывающе: распныйся на Древе Крестнем, не презри молящихся нас.

Придите, все Боголюбивые, / Крест священный видя возносимым, / возвеличим вместе и славу воздадим / единому Искупителю и Богу, взывая: / "Распятый на древе Креста, / не презри нас, Тебе молящихся!"

Горесть древле ослаждая Моисей, избави Израиля, образом Крест прописуя: мы же сего вси божественно вернии, таинственно воображающе в сердцах наших всегда, спасаемся державою его.

Горечь в сладость претворяя, / Моисей избавил в древности Израиль, / этим образом предначертывая Крест. / Мы же, все верные, с божественным благоговением / таинственно его изображая в сердцах наших всегда, / спасаемся силою его.

Слава, и ныне: глас 6. Самогласен:

Днесь сад животный, от земных незаходимых недр происходит: на нем пригвожденнаго Христа извествует воскресение, и воздвизаемый руками священническими, Того на небеса возвещает возношение: Имже наше смешение, от еже на землю падения, на небесех жительствует. Темже благодарственне возопиим: Господи, вознесыйся на нем, и тем совознес нас, небесныя Твоея радости сподоби, яко Человеколюбец.

В сей день насаждение животворное / из недоступных недр земли исходит, / воскресение пригвожденного на нем Христа являет, / и, воздвигаемый руками священников / возвещает вознесение Его на небеса. / Благодаря ему наш состав после падения на землю / имеет гражданство на небесах. / Потому благодарственно воззовем: / "Господи, вознесенный на нем / и чрез него и нас вознесший, / небесной Твоей радости нас удостой / как Человеколюбец!"

Прокимен дне, и Сподоби Господи:

На стиховне стихиры, глас 2: Подобен: Доме Евфрафов:

Водою Боготворною и кровию Твоею Слове, светло Церковь украшается, яко невеста, Креста славу поющи.

Водою обоготворяющей / и кровию Твоею, Слово, / радостно Церковь украшается, / как невеста, / славу Креста воспевая. 

Стих: Возносите Господа Бога нашего, и поклоняйтеся подножию ногу Его, яко свято есть.

Копие со Крестом, гвозди и иная, имиже живоносное Христово пригвоздися тело, возносяще поклонимся.

Копье с Крестом вознося, / гвозди и все иное, / чем живоносное Христово тело / было пригвождено, / Ему поклонимся!

Стих: Бог же Царь наш прежде века, содела спасение посреде земли.

Егда Амалика Моисей побеждаше, / на высоту руце имея / крестоявленно, / образоваше Христову Страсть пречистую.

Когда Амалика Моисей побеждал, / руки ввысь простирая крестообразно, / он прообразовал / Христово страдание пречистое.

Слава, и ныне: глас 6:

Днесь Древо явися, днесь род Еврейский погибе, днесь верными цари вера является, и Адам древа ради испаде, и паки Древом демони вострепеташа: всесильне Господи, слава Тебе.

В сей день древо явилось, / в сей день род евреев погиб, / в сей день верные цари веру проявляют. / И Адам из-за дерева отпал, / и от Древа же демоны затрепетали. / Всесильный Господи, слава Тебе!

Тропарь, глас 1:

Спаси Господи люди Твоя, и благослови достояние Твое, победы православным христианом на сопротивныя даруя, и Твое сохраняя Крестом Твоим жительство.

По отпущении же Малыя вечерни входит екклисиарх со иереем и диаконом, и параекклисиархом в жертвенник со свещами, и облачится иерей, и диакон, и кадив честный Крест, глаголет: Благослови владыко. Иерей: Благословен Бог наш: Таже, Трисвятое, и по Отче наш, тропарь Креста: Спаси Господи люди Твоя: Слава, и ныне, кондак. И взимает иерей честный Крест с блюдом на главу, и вносит его во святый олтарь: предыдущим же пред ним со двема лампадама, и полагает честный Крест на святой трапезе, на евангельском месте: и вжигают пред ним свещу на всю нощь, а Евангелие поставляется на Горнее место.

Подобает ведати, яко аще случится праздник сей в неделю, ничтоже поется воскресно, ни стихиры воскресны, ниже непорочны, ни степенна гласа: ни Евангелие воскресно чтется, точию, Воскресение Христово: глаголем, не поется же и Свят Господь Бог: но поем всю службу праздника.

© «Пасха.ru». При полном или частичном использовании материалов ссылка на «Пасха.ru» обязательна.

Яндекс.Метрика